Ľudovít Fulla bude mať v rodnom Ružomberku pamätnú tabuľu

28.02.2012 Ružomberok

Ružomberok 28. februára (TASR) – Akademický maliar Ľudovít Fulla bude mať po viac ako troch desaťročiach od svojho skonu pamätnú tabuľu v rodnom Ružomberku. Tamojšia radnica zároveň schválila osadenie pamätnej tabule ďalšiemu významnému rodákovi z metropoly dolného Liptova, Ferdinandovi Starkovi, ktorý bol prvým asistentom Alberta Einsteina.

„To, že majster Fulla v Ružomberku dlhé roky žil a ako máloktorý maliar nielen v našich zemepisných šírkach mal už za svojho života postavenú galériu, všetci považovali akoby za veľkú pamätnú tabuľu. Pravdepodobne z toho pramenilo, že ho azda ani netreba pripomínať iným spôsobom,“ skonštatoval predseda mestskej komisie pre kultúru Radislav Kendera.

Pamätná tabuľa bude zdobiť priečelie domu, v ktorom Fulla vyrastal. „Predtým stál na tom istom mieste jeho rodný dom. Pamätná tabuľa bude snáď aj trvalým pádnym dôvodom, aby nádhernú secesnú budovu nechcel niekto v budúcnosti zbúrať,“ zdôraznil iniciátor osadenia pamätnej tabule aj na Starkov rodný dom.

„Veľká škoda, že talentovaný fyzik zostal niekde na pol ceste. Zákerná choroba ho premohla v mladom veku, no som presvedčený, keby žil dlhšie, Slovensko by v ňom určite malo držiteľa Nobelovej ceny. Je nesmierne dôležité, aby významní rodáci neupadali do zabudnutia. Okrem toho, že to posilňuje zdravý lokálpatriotizmus, zostávajú pre nás všetkých príkladom, že si treba dávať vyššie ciele a dajú sa dosiahnuť,“ dodal Kendera.
 

Vyberte región